Co je to vodka?

15.01.2014 - EB

Co je to vodka, ví přece každý, že? Chyba. Tradičně je známá jako lihovina ruského původu, jež vzniká destilací žita, pšenice nebo brambor, což ovšem platilo pouze do doby, než se pojmenování zmocnila Evropská unie. Úředně je teď vodka „lihovina vyrobená z lihu zemědělského původu a získaná kvašením za přítomnosti kvasnic i) z brambor nebo obilovin, nebo ii) z jiných zemědělských surovin.“ Mezi oněmi „jinými zemědělskými surovinami“ je i cukrová třtina. Nejoblíbenější české vodky se vyrábějí právě z melasy a několika přídatných látek. V tradičním slova smyslu to vůbec vodky nejsou. Kdyby byla EU měla přísnější standardy a kdyby se jimi výrobci levných vodek byli řídili (což, pravda, je „kdyby“ jako hrom), metanolová aféra by zřejmě stála životy méně lidí. Místo pančovaného lihu vydávaného za vodku si někteří z nich mohli koupit vodku pravou.




Přepnout na desktop verzi

Přihlášení odběru

Zrušení odběru


FS Final Word
zavřít